Geschreven door Petra Steffens
Een blog schrijven is eigenlijk heel simpel. Je gaat zitten, bedenkt een onderwerp en begint te schrijven of te tikken op je toetsenbord. Maar al snel merk je dat het niet zo soepel gaat. Je weet niet hoe je moet beginnen, waar je naartoe wilt of wat handig is om je lezers te boeien. Zo raak je de draad kwijt en is die blog 'eventjes' schrijven plots niet meer zo simpel als het lijkt. Herken je dat? No worries! Schrijven zonder struikelen is een kunst die je kunt leren. In deze blog deel ik wat okstakels die je tegen kunt komen als je gaat schrijven. En ik deel met je hoe je die uit de weg ruimt. Zodat je geïnspireerd en enthousiast aan de slag gaat. Want met plezier, inspiratie en enthousiasme beginnen is het halve werk.
Zelf start ik meestal met opschrijven wat er in mijn hoofd ronddartelt. Met de pen op papier. Dan schrijf ik alles eruit. Zonder vooropgesteld plan. Dat vind ik heerlijk omdat ik schrijf vanuit mezelf. Mijn gedachten en allerlei weetjes en informatie komen dan bij elkaar. Meestal zit er wel wat bruikbaars tussen. In ieder geval zijn mijn schrijfspieren zo opgewarmd dat ik in de flow kom van het schrijven. Het brengt me ook inspiratie of een richting van waar ik naartoe wil schrijven. Maar laat ik beginnen met wat ik beloofde in de eerste alinea. Kijk maar of een van deze tips voor jou geschreven zijn.
1. Begin met een richting, niet met een perfect plan
Een groot struikelblok bij schrijven is vaak een gebrek aan richting. Je begint met schrijven zonder helder doel voor ogen. Bij mij werkt het soms, maar dat is voor lang niet iedereen het geval. Ben jij van het type dat onder die laatste categorie valt? Dan vind jij het juist lastig om te beginnen en je flow te vinden, zonder die richting.
Hoe je soepel begint:
Zie je blog als een wandelpad. Elk detail van je route hoef je nog niet te weten, maar kies wel een (duidelijke) richting. Wil je je lezers iets leren, ze inspireren of juist vermaken? Een richting kiezen helpt je om niet af te dwalen en geeft houvast tijdens het schrijven. Zo schrijf je makkelijker en kom je dichter richting je doel.
2. Houd het klein: één stap tegelijk
Een andere valkuil is te veel hooi op je vork nemen. Je wilt veel vertellen en voor je het weet ben je bezig met alles in één blog stoppen. Niet handig voor je lezer, wel heel begrijpelijk want je hebt nou eenmaal van alles te vertellen. Dat maakt het lastig voor jezelf en zonder dat je het in de gaten hebt ben je verdwaald in je eigen tekst. Laat staan dat je lezer er nog aan begint.
Hoe je het overzicht houdt:
Beperk je tot één hoofdonderwerp per blog. Probeer niet alles tegelijk op te lossen of uit te leggen. Stel jezelf tijdens het schrijven de vraag: 'Draagt dit bij aan mijn boodschap? Past deze info bij mijn hoofdonderwerp? Is je antwoord nee, bewaar die informatie dan voor een volgende blog. Heb je meteen een richting voor die volgende keer dat je gaat schrijven.
3. Een pakkende titel, maar geen circusact
Lezers beslissen in een oogwenk of ze je blog verder lezen. Een titel die te vaag of te saai is, laat ze afhaken. Maar te schreeuwerig werkt ook averechts.
Hoe je een titel schrijft die blijft hangen:
Focus je op de kern van je blog. Wat beloof je de lezer? Maak het specifiek en relevant, zonder trucjes. Bijvoorbeeld: in plaats van 'Hoe je beter kunt bloggen', kun je kiezen voor 'Schrijven zonder struikelen: zo doe je dat'. Zorg in ieder geval dat je tekst doet wat je belooft en dat de stijl ook bij jou past.
4. Maak ruimte om te ademen
Een grote lap tekst zonder structuur is als een weg zonder bewegwijzering: vermoeiend en verwarrend. Zelfs met een geweldige inhoud kan het toch verstikkend zijn. Want een lezer wil ook ademen. Maak ruimte tussen de regels door. Geef je de tijd om adem te halen.
Hoe je jouw tekst lucht geeft:
Werk met tussenkopjes, korte alinea's en witruimte. Dit maakt je blog makkelijker om te lezen en het is aantrekkelijker om mee te beginnen. Gun je woorden de ruimte en kies voor ademruimte. Je lezer zal je er dankbaar voor zijn.
5. Sluit sterk af: het laatste zetje
Zonder een sterke afsluiting voelt je tekst onaf, alsof je struikelt voor de finish. Je lezer heeft alles gelezen. En dan? Laat je hem of haar midden in het korenveld staan zonder iets? Nee, toch! Het einde van je blog is hét moment waarop je jouw lezers iets aanbiedt of ze in de actie stand kunt zetten. Dat kan van alles zijn. Voel je daar vrij in.
Hoe je afrondt zonder struikelblok:
Vat kort samen wat je hebt besproken en eindig met een tip. Of bijvoorbeeld een vraag. Zoals in mijn geval: Welke stap ga jij zetten om soepeler te schrijven? Geef je lezers iets om over na te denken; vertel wat ze nog meer kunnen lezen, laat ze een eenvoudige stap zetten of bied aan wat je nog meer voor ze hebt, waar zij mee geholpen zijn of inspiratie uit kunnen halen. Maar geef ze iets, bied iets aan of nodig ze ergens toe uit. Anders is al te moeite tevergeefs.
Schrijven zonder struikelen begint bij proberen en experimenteren
Een blog hoeft niet perfect te zijn. Het belangrijkste is dat je begint, experimenteert en leert van je eigen proces. Daar word je wijzer en beter van. Laat je niet ontmoedigen door kleine misstappen - die horen erbij.
Zie schrijven als een reis: zo lang je in beweging blijft, kom je vanzelf verder.
Vertel me eens: waar zit voor jou het lastige aspect als je begint te bloggen? Laat het me weten in de reacties - ik denk graag met je mee!
Heb je al een blog of tekst geschreven en wil je jouw schrijfkunsten verder verfijnen?
In mijn nieuwste e-book vind je verbetertips voor heldere en aansprekende teksten: Verfijn je Schrijfkunsten. Tips voor heldere en aansprekende teksten.
Klik op de knop hieronder om mijn e-book te ontvangen en doe er je voordeel mee.
Ik wens je voluit schrijfplezier,
Petra
Petra Steffens is Schrijfcoach en Taalkunstenaar bij Petra tekst&taal in Arnhem. Ga voor meer informatie naar haar mooie portret.
Reactie schrijven
Marthe (woensdag, 18 december 2024 09:53)
Dankjewel wat een leuke blog om te lezen, mooi in eenvoud want wat fijn zo 5 praktische tips waar je gelijk mee aan de slag kunt. En ook dank voor jouw e-book en het werk en de passie die je daar in hebt gestoken! En met mooie bijpassende foto's.
Mireille (woensdag, 18 december 2024 13:53)
Dank je wel voor deze tips. Ik wil altijd te veel vertellen. De kunst is inderdaad om het klein te houden.
IB Silva (donderdag, 19 december 2024 17:55)
Mooi en heldere schrijf tips. Ik neem vooral mee om een heldere schrijfrechten te kiezen en al wandelend het pad vervolgen.
Peggy (donderdag, 19 december 2024)
Heldere, nuttige en waatdevolle tips!
Dank je.
Gaby (vrijdag, 20 december 2024 19:17)
Fijne tips! Goed schrijven is toch echt wel een vak! Een vak dat jij verstaat!