· 

Je hormonen de baas: 'Wat je moet weten over oestrogeendominantie'

Geschreven door Ilona Noordam

Hormonen. In alle processen in ons lichaam spelen ze een cruciale rol. Er zijn veel soorten hormonen, maar in deze blog beperk ik me tot het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Lees mee over wat oestrogeen doet, hoe je aan teveel komt en wat het effect hiervan is. Plus wat je kunt doen om je balans weer terug te pakken, als je te veel oestrogeen in je lichaam hebt. Zodat je lekkerder in je vel zit. Want dat verlang jij toch ook?

 

Sensiz, oestrogeendominantie
Sensiz, oestrogeendominantie

Wat oestrogenen zijn en doen

 

Oestrogenen zijn natuurlijke hormonen die voornamelijk in het vrouwelijk lichaam worden geproduceerd, hoewel ze ook in kleinere hoeveelheden bij mannen voorkomen. Ze spelen een cruciale rol in de ontwikkeling en het functioneren van het voortplantingssysteem, maar hebben zeker ook andere functies.

 

De belangrijkste zeven noem ik hieronder. Oestrogeen:

  • zorgt voor sterke botten;
  • regelt soepele vaten voor een goede bloeddruk en een gezond hart;
  • bevordert de doorbloeding van de hersenen;
  • draagt bij aan een gezond cholesterolniveau;
  • stimuleert de werking van serotonine (neurotransmitter, waardoor je je happy voelt);
  • draagt bij aan het libido;
  • houdt de huid, spieren en gewrichten soepel.

 

Oestrogenen spelen in het hele vrouwenleven een belangrijke rol, of je nu jong of oud(er) bent. De balans tussen oestrogeen en progesteron is van belang voor een gezond evenwicht. Een teveel aan oestrogeen, ook wel oestrogeendominantie genoemd, verstoort de natuurlijke balans.

 

Er komt een periode dat beide hormonen gaan afnemen omdat je eierstokken langzaamaan met pensioen gaan. De productie van deze hormonen gaat (grotendeels) stoppen. Deze levensfase, de overgang, begint meestal rond je 45e.

 

Gek genoeg, kan er ook in deze fase sprake zijn van oestrogeendominantie. 

Als je verder leest, wordt dit duidelijk...

 

Wat oestrogeendominantie inhoudt 

 

Bij oestrogeendominantie is er sprake van een verstoorde balans tussen de hormonen progesteron en oestrogeen.

Er is dan een teveel aan oestrogeen aanwezig en dit wordt vaak veroorzaakt door hormonen van buitenaf, de zogenaamde xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen zijn geen echte hormonen, maar gedragen zich wel als zodanig. Het zijn synthetische of natuurlijke chemische verbindingen die de werking van oestrogenen nabootsen door zich te binden aan oestrogeenreceptoren in het lichaam. Dat klinkt ingewikkeld maar je mag het eigenlijk zien als nep oestrogenen. Je lichaam wordt voor de gek gehouden.

 

Nep oestrogenen verstoren de werking van het lichaamseigen hormoon oestrogeen en omdat ze moeilijk afbreekbaar zijn, worden ze opgeslagen in vetcellen. Een plek waar ze jaren blijven zitten. Hoe je aan die nep oestrogenen komt vertel ik verderop.

 

Oestrogeendominantie kan leiden tot allerlei klachten zoals:

  • vleesbomen;
  • hormonale migraine;
  • cysten in eierstokken of borsten;
  • onrustige cellen in het baarmoederslijmvlies;
  • overgewicht;
  • slapeloosheid;
  • stemmingswisselingen;
  • vocht vasthouden.

'Waar komen deze xeno-oestrogenen vandaan?' vraag je je vast af

 

De oorsprong van xeno-oestrogenen is terug te vinden in de petrochemische industrie, die zich bezighoudt met de verwerking van aardolie. De bewerkte aardolie is de basis van veel producten die wij regelmatig of misschien zelfs wel dagelijks gebruiken. Je vindt het terug in plastic, medicijnen, reinigingsmiddelen, cosmetica, verzorgingsproducten, pesticiden maar ook in kleding en meubels.

Ilona Noordam van Sensiz, Leefstijlcoaching voor de 45 plus vrouwen
Sensiz, Leefstijlcoaching voor de 45+ vrouwen

Wat je kunt doen om xeno-oestrogenen zo veel mogelijk te ontlopen

 

Toen ik voor het eerst las waar xeno-oestrogenen allemaal in zitten, raakte ik een beetje in "paniek". Als het in bijna alles zit, hoe kun je het dan ontlopen? Helemaal tegenhouden kun je ze niet, maar door je brein een beetje te gebruiken, kom je een heel eind. 

  • Kies zoveel mogelijk voor biologische en natuurlijke voeding.
  • Als je niet voor biologische groenten/fruit kiest, was of schil alles dan goed.
  • Bewaar zo weinig mogelijk van je voeding in plastic, maar kies liever voor RVS, glas of aardewerk.
  • Laat je eten in ieder geval goed afkoelen als je het toch in plastic wilt bewaren.
  • Warm je eten en drinken nooit op in plastic en vermijd hete koffie of thee uit plastic bekertjes.
  • Gebruik natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Er zijn steeds meer natuurlijke/biologische en ook nog eens betaalbare alternatieven.
  • Gebruik natuurlijke wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Er zijn volop merken zonder een overvloed aan schadelijke stoffen.
  • Kies altijd voor voedsel uit glas in plaats van blik. Blik bevat aan de binnenkant een coating die ook BPA (bisphenol A) bevat. Dit geldt overigens ook voor pakken soep en frisdrank.
  • Gebruik alleen luchtverfrissers en geurkaarsen met uitsluitend natuurlijke aromatische oliën.

Kort samengevat

Xeno-oestrogenen zijn niet bevorderlijk voor je hormoonbalans. Dit geldt dus ook als je in de overgang bent en je oestrogenen afnemen. Met xeno-oestrogenen het gat vullen, gaat niet. Sterker nog; het verstoort juist het al wankele evenwicht. 

 

Wil je meer lezen over hormonen, de overgang en leefstijl? Check dan mijn andere blogs op: www.sensiz.nl/blog 



Download
Bewaar deze blog in jouw inspiratiemap!
Blog-Powervrouwen-Ilona-Je hormonen de b
Adobe Acrobat document 53.9 KB
Blog voor het platform PowerVrouwen, geschreven door Ilona Noordam van Sensiz

Ilona Noordam heeft haar eigen massagepraktijk in Rotterdam waarbij zij zich richt op pijnbestrijding en bewustwording. En dit sluit prachtig aan bij haar andere werkzaamheden als leefstijlcoach bij het begeleiden van 45+ vrouwen met een gezonde leefstijl, zodat ze makkelijk(er) door de overgang gaan.



Reactie schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Marthe (dinsdag, 03 september 2024 12:02)

    Jéh, wat doen hormonen toch veel met je lichamelijke en geestelijke welzijn. Wat fijn om dit zo te lezen Ilona! Het is toch weer even een reminder dat je zelf ook veel kunt doen om daar een gezonde balans in te creëren. Door jouw tips te integreren in je dagelijkse leven ga je prettiger door de overgang en bereid je je voor op een gezonde en vitale nieuwe fase in je leven. En vind je het toch een uitdaging in je eentje dan kunnen vrouwen bij jou terecht. Voor mij persoonlijk zijn onze gesprekken zeer waardevol. En één keer per maand een massage dat is echt een cadeau aan mezelf.

  • #2

    Tonny van der linden (dinsdag, 03 september 2024 12:33)

    Woww wat schokkend. Soms moet je weer even zoiets lezen en kiezen voor bewust leven. Ik had mijn biologische groente pakket opgezegd en koop weer ‘ makkelijk ‘ in de supermarkt. Ik voel mij daar toch wel voor de gk gehouden met allerlei lekkernijen in veel plastic. Dank voor je blog.

  • #3

    Puurchantel.nl (woensdag, 04 september 2024 09:18)

    Oef ja, die Hormonale Migraine daar heb ik al heel mijn leven last van Ilona. Nu in de overgang hoop ik van harte dat die verdwijnen. Jouw tips komen als geroepen.

    Het gemak van voorverpakte groentemixen sluip er toch snel in. Je blog inspireer me weer om opnieuw naar mijn levensstijl te kijken en deze aan te passen waar het kan. De plastic bakjes gaan als eerste de deur uit en als tweede meer verse groenten halen.
    Thanks voor je Blog Ilona

  • #4

    Ilona (donderdag, 05 september 2024 22:41)

    Dank voor jullie reactie Marthe, Tonny en Chantel!
    Fijn om te lezen dat jullie je voordeel ermee doen��.
    De wonderlijke wereld van hormonen, het blijft boeiend. Ik leer zelf ook elke weer meer!